Vi tror att fullspektrum är framtiden

Westal har lagt mycket vikt i fullspektrumets fördelar och har idag ett växande  utbud där armaturer med fullspektrum är ett alternativ. Storsäljaren Athena plafond går numera att välja med fullspektrum, likaså vår industriarmatur WLF IP44 och Acis bänkarmatur. Dessa armaturer är markerade med en fullspektrum-symbol på hemsidan för att du enkelt ska hitta dom.  

Arbetet mot en förbättrad hälsa och ett mer skonsamt ljus fortsätter och Westal siktar på att fortsätta utvecklas och vara bäst i branschen på fullspektrum. 

Ett ljus som efterliknar solljuset

Fullspektrum LED kallas det ljus som bättre efterliknar dagsljuset och har ett RA>97. Den höga färgåtergivningen innebär att den är bättre på att återge den riktiga färgen av objektet.

Att vi människor tenderar att må bättre en solig dag jämfört med en mulen dag går att koppla till tanken om att fullspektrum är mer idealiskt för vår hälsa då det även finns liknande skillnader mellan naturligt dagsljus och det konstgjorda ljus som vi dagligen vistas i. Vidare är fullspektrum även mer bekvämt och mindre farligt mot våra ögon.

För att mäta färgtemperaturen på fullspektrum LED används 15st referensfärger som det sedan tas ett genomsnitt på. Genom att göra mätningen på detta sätt bli resultatet en balans mellan färgerna som är jämnare samt att man undviker en överexponering av blått ljus, vilket kan skada ögonen.

Med fullspektrum uppnås ett ljus som efterliknar solljus. Här bredvid syns en jämförelse mellan ”vanliga” LED-dioder, fullspektrum och solljus. 

Blått ljus kan skada dina ögon

Överexponering av ljus har samma påverkan på ögat som det har på huden; det åldras i förtid. Det ljus med högst energimängd är blått ljus, som med kort våglängd innehåller mer energi än vad det innehåller ljus, som i sin tur har en längre våglängd. 

Blått ljus kan leda till olika symptomer hos människor:

  • Torra/irriterade ögon
  • Suddig syn
  • Huvudvärk
  • Ögon föråldras och försämras i förtid

Ännu en skadlig effekt av för mycket blått ljus kan vara sömnbrist, eftersom det blå ljuset har en förmåga att hindra kroppen från att producera melatonin (hormonet som reglerar vår sömn). Sömnbrist leder i sin tur till ytterligare effekter, så som nedsatt immunförsvar, dåligt minne och viktuppgång. 

Idag tillbringar människor mer och mer tid inomhus och därmed är det inte tillräckligt många som får den nödvändiga dagliga dosen av solljus. Vi behöver dagsljus för att må bra både psykiskt och fysiskt.

HCL - Human centric lighting

Under en dag så varierar solens ljus från varmvitt på morgonen (ca 2000K) till en kallare temperatur mitt på dagen (>5700K) för att sedan återgå tillbaka till varmvitt på eftermiddag/kvällen (ca 2000K).

Human centric lighting betyder att man med artificiellt ljus återskapar solens ljus under dagen med variabel färgtemperatur och ljusflöde som vanligtvis styrs via DALI typ 8-drivdon. Detta leder till en ökad effektivitet och bättre dygnsrythm.