Svenskt hantverk och tradition sedan 1947


År 1947 provsändes TV i Sverige för första gången, Marabou introducerar Non Stop, Volvo PV444 lanseras,
kända personer som Björn Skifs, David Bowie, Elton John, Arnold Schwarzenegger och David Letterman föds
- och Holger Johansson startar företaget som sedan blev Westal.
Sedan dess - i 75 år - har vi på Westal designat, utvecklat och tillverkat belysning för svenska hem och företag.


 

40-talet & 50 talet - hur det hela började

Westals grundare Holger Johansson monterade belysning i småländska uthus redan i början på 40-talet. 1947 startade Holger Johansson Habo Elarmaturer som tillverkade dekorativ inomhusbelysning för hemmabruk och även bolaget Habo-mattan som tillverkade plastmattor. Fabrikerna låg i Habo.


 

1960-talet

I slutet på 60-talet hade Habo Elarmaturer växt ur sin lokal och 1968 byggde man då en större - mer modern anläggning/fabrik i Bankeryd. Fastigheten är densamma som Westal fortfarande verkar i idag. I samband med flytten så avverkade man bolaget Habo-mattan och satsade helhjärtat på belysningen.

Habo Elarmatur byter i samband med flytten också namn till Westal.  Namnet kommer från det antika Roms främsta prästinnor - Vestalerna. Deras viktigaste uppgift var att vakta den heliga elden som brann dag och natt i gudinnan Vestas tempel. Om elden dog ut så betydde det även slutet för Rom, i alla fall enligt de vidskepliga romarna. 

Under 60-talet tillverkade och sålde Westal dekorativ belysning för inomhusbruk, taklampor, lampetter etc. Några av de mest kända är de stora takkronorna i mässing och glas, designade av Holger Johansson. Idag säljs dessa takkronor på flera av världens stora auktionsverk.

 


 

1970-talet

Vi förknippar 70-talet med djärva mönster och starka men murriga färger som orange, brunt och grönt. Westal hakade delvis på trenden med färgglada armaturer och experimenterade med glas i olika färger. Dock fortsatte man att i huvudsak tillverka utomhusarmaturer i klassiska hållbara material. Trenden gick mer mot ljusets funktion och att ljuskällan inte skulle synas och blända, vilket även syntes i utformningen av utomhusbelysning.
Under 70-talet lanseras den klassiska väggarmaturen Tratt, tillsammans med Uni och Gustav. 


 

1980-talet

I mitten av åttiotalet - närmare bestämt 1985 - sker ett generationsskifte då Holgers son Per Johansson tar över verksamheten.
Westal fortsätter att framgångsrikt utveckla produktionsteknik och design och stärker sin position som innovativt belysningsföretag genom flera samarbeten med några av Sveriges ledande designers. Resultatet är unika, genomtänkta och högkvalitativa armaturer. Man lägger mer och mer fokus på utomhusarmaturer och så småningom avvecklas inomhusarmaturerna helt.

 


 

1990-talet

1990 skapade Westal lyktan Jönköping, som är en rekonstruktion av Jönköpings historiska gaslyktor från 1800-talet, därav namnet. Denna ståtliga serie är ett riktigt skrytbygge med stilfulla detaljer i oxiderad handarbetad koppar, samt spira i gjuten dekorerad aluminium.

1997 lanserades utomhusarmaturen Knatten, som idag känns igen under namnet Tellus. Knatten med sitt avbländande raster, var först i Sverige i sitt slag och blir snabbt en succé. Det säljs så många att fabriken i Bankeryd får svårt att hinna med produktionen och startar ett samarbete med finska Northtrade för att tillverka armaturer i Estland. Tellus är fortfarande en av Westals mest populära armaturserier.

I slutet på 90-talet lanserades också Stall och Nisse, designade av Per Johansson. Klassiska stallyktor som än idag pryder
många hus och fasader.

 


 

2000-talet och fram till idag - resan fortsätter

2012 går Frida Alexandersson in som delägare tillsammans med Huset Invest och tillträder som VD för Westal. I samband med att Frida tar över ledartröjan startar en otrolig tillväxtresa. Flera stora förändringar gjordes för att driva verksamheten framåt. Man slutar sälja direkt mot privatpersoner och sluter istället avtal med alla Sveriges ledande elgrossister. Ett arbete att digitalisera och optimera produktionen påbörjades. I takt med att försäljningen stadigt ökade kunde organisationen utökas med säljare och produktionspersonal. För att ytterligare få fart på sortimentet och täcka in flera områden började man leta tillverkare utomlands, och LED-moduler installeras i flera befintliga och nya armaturer.

Kombinationen av anrikt hantverk, modern design och den senaste LED-tekniken blir en succé och omsättningen femdubblas.

Per Johansson designar fortfarande armaturer åt Westal. Senaste tillskottet från Per är Westals klimatsmarta armaturserie Trius. Ett härligt exempel på hur Westal inte bara är stolt över sin historia, utan att man även vårdar den och tar med den in i framtiden.