Alla lysrör fasas ut under 2023

EU-kommissionen har nyligen beslutat om att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor. Det innebär att alla raka lysrör (T5 och T8), kompaktlysrör och cirkellysrör för allmänbelysning kommer att fasas ut från marknaden under 2023. Enligt Belysningsbranschens beräkningar berörs så många som 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren. Sedan 2006 har man inom EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan kraftigt begränsad genom Ekodesign-förordningen. Att ovanstående ljuskällor fasas ut innebär att man efter den 24 augusti 2023 inte får sätta ut nya sådana på marknaden inom EU. De kvarvarande lagren får säljas ut och produkter som redan är installerade får fortsätta användas.

Ersättningsarmaturer för T5-lysrör
Ersättningsarmaturer för T8-lysrör
Ersättningsarmaturer kompaktlysrör

Vad har jag för alternativ?


Behålla befintlig armatur och byta mot motsvarande LED-ljuskälla

Kontrollera att det finns LED-lysrör som fungerar med armatur och drivdon. Risken med att behålla befintlig armatur/drivdon är att denna inte klarar livslängden för ett ljuskällebyte. Fördelarna med att möjligen behålla befintlig armatur/drivdon är att inte kasta bort något som fungerar samt att det är ett relativt enkelt byte. Exempel på utbytesprodukter:
- LED-lysrör 230V
- LED-lysrör med extern driver
- Modern LED-modul med dimbar LED-driver (ombyggnadskit OEM)

Ersätta med helt ny armatur och drivdon

Om belysningsarmaturerna är äldre och i dåligt skick (material som lamphållare, plintar och kablar är ofta uttjänat) så rekommenderas alltid att byta till nya, mer energieffektiva armaturer med LED. Detta i sig är en stor miljövinst och leder till minskad energiförbrukning och kort återbetalningstid beroende på elkostnaden. Kopplar man även på styrning och sensorer blir energiförbrukningen ännu lägre. 

 

 

Fortsätt använda konventionell ljuskälla ett tag till

Det är inget krav att alla armaturer måste bytas med en gång, och befintliga lager av lysrör kommer att få säljas ut efter den 23 augusti 2023. Dock frångår man den miljöbesparingen EU vill åstadkomma genom att inte se över och uppdatera belysningen. Att byta till LED sänker så väl energi-, som underhållskostnaderna.

 


 

Hitta LED-ersättare här


Utbyteskit till lysrör
Utbyteskit köksfläkt
Utbyteskit badrumskåp
Utbyteskit plafond
Undervisningssal / Konferens
Tuffare miljöer / Hygienklassat
Sporthall
Badrum
Industri / Högt i tak
Parkeringsgarage
Allmänbelysning
Kontor

Guider och foldrar