Ytbehandling av WESTAL’s armaturer

 

Lackerade ytor

Våra armaturer, stolpar och tillbehör lackeras alltid i flera steg, med olika metoder, beroende på vilket grundmaterial som används. Järndetaljer kromateras och aluminiumdetaljer anodiseras. Vi köper också in större mängder med förgalvaniserad stålplåt av bra kvalitet, alternativt så skickas komponenter och delar på elgalvanisering eller varmförzinkning. Innan själva lackeringen så tvättas samtliga delar med alkaliska tvättmedel och fosfater i ett slutet miljövänligt system. Därefter lackeras delarna i ett till två steg med en speciell polyesterpulverlack avsedd för utomhusbruk. Lackskiktet varierar mellan 80-110μm (my-mikrometer) för att ge bästa korrosionsskydd i vårt Nordiska klimat.

Varmförzinkning (galvanisering)

Våra galvade armaturer och stolpar tillverkas utifrån stålrör som i Sverige, och enligt höga svenska krav, varmförzinkas (varmgalvaniseras) i ett 460-gradigt bad, bestående av hög-gradigt Zink. Beläggningen på våra produkter är på 55-70 μm (my-mikrometer) vilket ger mycket bra skydd. Zinkens förmåga att verka som korrosionsskydd för järn och stål har varit väl känt i flera århundraden. Järn korroderar ungefär 200 gånger snabbare än zink. Zinkens korrosion idag, i Sverige, beroende på miljöförhållanden, ligger i intervallet 0,5 till 4 μm. Räknar vi på ett alternativ med 2 μm korrosion och en 50 μm zinkbeläggning dröjer det 25 år innan stålet börjar rosta. Skulle stålet varit obehandlat hade ca 10 mm av stålet korroderat bort under denna tid, vilket innebär att en 2 mm tjock detalj skulle behöva ersättas mer än 5 gånger! (Ytfinishen på galven kan variera)

Anodisering

Anodisering är en vanlig ytbehandlingsmetod som används för att ge aluminiumprodukter ett skyddande ytskikt och ökad beständighet mot korrosion. Det används även för infärgning, struktur och dekor på ytor, för beständig färg och glans, som elektriskt isolerande skikt eller som ytbeläggning före limning eller lackering. Anodisering är en elektrokemisk process som förstärker det naturliga oxidskiktet. Ett ord som också används för samma process är eloxering.

Råkoppar

Vi tillverkar många armaturer i obehandlad genuin råkoppar. Den naturliga karaktären i koppar gör att materialet vid leverans har ett något skiftande utseende. Efter en tid i utemiljö så självoxideras armaturen och får så småningom en allt mörkare yta. Efter en längre tid, beroende på klimat och omgivning, får koppar ett än mer exklusivt och mycket vackert grönoxiderat utseende. Den teoretiska livslängden för koppar i vårt klimat överstiger 500 år, vilket gör detta material något av det bästa som kan användas till armaturer i vårt tuffa Nordiska klimat. 

Mörkoxiderad koppar

Vi bearbetar genuin råkoppar genom att vi först betar (kemisk rengöring) och sedan oxiderar materialet i kemiska bad i vår fabrik i Bankeryd. I vissa fall skyddslackeras även materialet med ett tunt lager lack. Detta för att skydda produkten under tillverknings processen men även för att sakta ner den naturliga åldringsprocessen. Skyddslacken kommer med tiden att brytas ner av naturens påverkan och den redan oxiderade kopparen kommer att med tiden få det än mer mörka och grönskimrande och exklusiva utseendet som är unikt för denna metall.