Fullspektrum

Fullspektrum LED kallas det ljus som bättre efterliknar dagsljuset och har ett RA>97. Den höga färgåtergivningen innebär helt enkelt att den är bättre på att återge den riktiga färgen av objektet. Att vi människor tenderar att må bättre en solig dag jämfört med en mulen dag går att koppla till tanken om att fullspektrum är mer idealiskt för vår hälsa då det även finns liknande skillnader mellan naturligt dagsljus och det konstgjorda ljus som vi dagligen vistas i. Vidare är fullspektrum även mer bekvämt och mindre farligt mot våra ögon.

För att mäta färgtemperaturen på fullspektrum LED används 15st referensfärger som det sedan tas ett genomsnitt på. Genom att göra mätningen på detta sätt bli resultatet en balans mellan färgerna som är jämnare samt att man undviker en överexponering av blått ljus, vilket kan skada ögonen.

Med fullspektrum uppnås ett ljus som efterliknar solljus. Nedan syns en jämförelse mellan ”vanliga” LED-dioder, fullspektrum och solljus. 

Blått ljus kan skada dina ögon mer än du tror

Överexponering av ljus har samma påverkan på ögat som det har på huden; det åldras i förtid. Det ljus med högst energimängd är blått ljus, som med kort våglängd innehåller mer energi än vad det innehåller ljus, som i sin tur har en längre våglängd. 

Blått ljus kan leda till olika symptomer hos människor:

- Torra/irriterade ögon

- Suddig syn

- Huvudvärk

- Ögon föråldras och försämras i förtid

Ännu en skadlig effekt av för mycket blått ljus kan vara sömnbrist, eftersom det blå ljuset har en förmåga att hindra kroppen från att producera melatonin (hormonet som reglerar vår sömn). Sömnbrist leder i sin tur till ytterligare effekter, så som nedsatt immunförsvar, dåligt minne och viktuppgång. 

Idag tillbringar människor mer och mer tid inomhus och därmed är det inte tillräckligt många som får den nödvändiga dagliga dosen av solljus. Vi behöver dagsljus för att må bra både psykiskt och fysiskt.

 

Vi tror att fullspektrum är framtiden

Westal har lagt mycket vikt i fullspektrumets fördelar och har idag introducerat ett utbud där armaturer med fullspektrum är ett alternativ. Storsäljaren ”Athena” går numera att välja med fullspektrum, likaså vår industriarmatur ”WLF IP44”. 

Arbetet mot en förbättrad hälsa och ett mer skonsamt ljus fortsätter och Westal siktar på att fortsätta utvecklas och vara bäst i branschen på fullspektrum. 


HCL - Human centric lighting

Human Centric Lighting
Solens ljus varierar under dagen från varmvitt på morgon (2000k) för att sedan gå mot kallare färgtemperatur på mitt på dagen (>5700k) och därefter åter till varmvitt under eftermiddag/kväll (2000k).

 

Att återskapa ett liknade scenario kan leda till ökad effektivitet och en bättre dygnsrytm. Till detta använder vi belysningsarmaturerna med variabel färgtemperatur och ljusflöde, som vanligtvis styrs via DALI typ 8 drivdon.

 

Ett exempel på detta är panel WLP tuneable 40W.