Djurhållning och ladugård

Belysning ska inte vara obehagligt för djuren, utan både dagsljus och belysning ska samspela med djurens dygnsrytm och beteendebehov.

Belysningen ska vara fast monterad samt möjliggöra för lantbrukaren att se till sina djur utan svårighet. För utegångsdjur eller för djur som hålls på bete behöver inte belysning i en ligghall vara fast monterad, såvida det finns en bra belysning på något annat sätt så att lantbrukaren kan se till djuren. 

Information

Brandklassning

Enligt Elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet 2019:1 så ska armaturer placerade i miljöer med förhöjd brandrisk vara tillverkade i metall eller i särskilt brandtåligt plastmaterial. Plastkapslingar för apparater med högst 16 A märkström ska vara provade och godkända enligt UL 94-V0, -V1, UL 746C- 16 eller IEC 60695-11-10. Övriga plastkapslingar ska vara provade och godkända enligt UL 94-5V, UL 46C-17 eller IEC 60695-11-20.

Ljusstyrning

För att djuren ska få den tid av ljus och mörker som de är i behov av så behövs ljusstyrning till armaturerna. Djuren har olika krav på mängd av ljustimmar beroende på vilket djur det är samt vilken typ av armatur man vill ha.

Installation

Installationen måste alltid anpassas till de lokala förutsättningarna och behoven. Generellt är det bättre att öka belysningsstyrkan än att minska den. Vid planering av belysning bör man även ta hänsyn till att armaturerna vanligtvis smutsas ner mycket snabbt.

Det är extra viktigt att armaturer placeras så att risken av skador undviks. Om det finns risk att skador kan uppstå ifrån djur eller i samband med arbete så ska de skyddas av ett mekaniskt skydd. På utrymmen där hö eller halm lagras får inte armaturerna täckas över eller bäddas in i fodret.

Man ska inte göra öppningar mellan brandzoner för att placera infällda armaturer. Undertak eller utanpåliggande ram ska istället användas för infällda armaturer.